Uygulamaya çoklu dil ekleme (MultiLanguage)-Kotlin

Ömer Ateş
2 min readDec 29, 2018

--

Neden birden fazla dil ?

Merhaba arkadaşlar,bugün uygulamalarımızda tek dil kullanımını aşarak birden fazla dil eklemeyi göstereceğim.

Yapacağımız uygulamaları oluşturmadan önce hedef kitlemizi bilmemiz gerekir. Örneğin;çocuklara yönelik bir uygulama yapacak olsak içerik,tasarım,metinler çocuklara yönelik olmalıdır.Aynı şekilde hedef kitlemizi tek bir ülkeye özgü de seçebiliriz,birden fazla ülkeyi de hedef alabiliriz .İşte! Burada geliştiriciler olarak birtakım değişiklikler yapmamız gerekmektedir.Diyelim ki hedef kitlemiz Türkiye.Tüm içeriği Türkçe oluştururuz lakin uygulamamızın global olmasını istiyorsak sadece Türkçe dil desteğinin olması diğer ülkelerdeki kullanıcıların da uygulamayı kendi dillerinde değil de Türkçe diliyle kullanmaları gerekecektir.Bu da kullanıcı kaybına neden olacaktır.Bu durumda hem Türkçe hem de hedef kitlemizdeki diğer ülkeler için de dil desteği şarttır!

Şimdi sizlere nasıl bir yol izleyeceğimizden kısaca bahsedip uygulamamızı oluşturmaya başlayacağız.Uygulama da öncelikle hem Türkçe hem Arapça hemde İngilizce dil desteği oluşturacağız.Her dil için ise farklı string.xml dosyası oluşturacağız.Kodlama kısmın da ise bir kereye mahsus kullanıcı kendi dilini seçerek bunu Sharedpreferences ile kaydedip bir sonraki uygulama girişlerinde kendi dilinde(seçilen dilde) açılmasını sağlayacağız.

Başlayalım o zaman!

Yeni bir uygulama oluşturup values/string.xml dosyasının üzerine gelip sağ tıklıyoruz.1.resimde Open Translations Editor seçeneğine tıklayarak 2.resimde gördüğünüz sol üstteki 🌎 iconuna tıklayarak eklemek istediğimiz Arapça ve İngilizce dillerini tek tek seçiyoruz.

1
2

Evet ,Default olarak zaten Türkçe vardı.Yeni olarak İngilizce ve Arapça dilini ekledik.Klasör yolumuza bakarsak 2 tane daha string.xml dosyası oluştu.Kolaylık olması açısından default string xml dosyamızdaki kodları diğer dosyalara da kopyalıyoruz.Burada dillere göre değişmesi gereken kelimeleri çevrilmiş halleri ile yazıyoruz.Örneğin;

Şimdi ise activity_main.xml dosyamızda basit bir giriş ekranı tasarlayalım. Ayrıca dikkatinizi kelimeleri string dosyamızdan çağırdımızı göz önünde bulunduralım.

Sırada MainActivity.kt dosyamıza kodları yazmakta…

Şimdi ise tanımladığımız fonksiyonlara bakalım…

ve son😊

MainActivity dosyamızın son hali de aşağıdadır.

MainActivity.kt

Evet arkadaşlar elimden geldiğince uygulamalarımıza birden fazla dil eklemeyi anlatmaya çalıştım.Umarım sizlere faydalı olur.Görüşmek üzere😇

--

--